vr 30 aug 2019

Rookvrije campus

De Erasmus Universiteit Rotterdam hecht waarde aan een gezonde werk- en leeromgeving. Daarom realiseert de universiteit vanaf augustus 2020 een volledig rookvrije campus. Roken en meeroken zijn in Nederland de belangrijkste bronnen van verslechtering van de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken hoe eerder jongeren in aanraking komen met roken, hoe groter de kans is dat zij hieraan verslaafd raken. Veel jongeren begint met roken als zij starten met hun studie. De universiteit neemt alvast haar verantwoordelijkheid en realiseert een rookvrije campus met een overgangsjaar vanaf september 2019 tot en met juli 2020, waar vijf rookzones op de campus worden behouden.

Rookzones per september 2019

Vanaf 1 september 2019 tot juli 2020 wordt roken alleen nog toegestaan in een vijf rookzones (zie onder de bijlage) op het campusterrein.  De vijf rookzones worden meteen vanaf de start van het collegejaar 2019-2020 ingebruik genomen en bevinden zich op een aanzienlijke afstand van de entrees van gebouwen. Naast de rookzones zijn geen faciliteiten meer aanwezig om peuken te doven en weg te gooien. Vanaf augustus 2020 geldt een rookvrije campus (inclusief de terreinen van Erasmus University College en International Institute of Social Studies) voor alle studenten, medewerkers, bewoners, ouders, bezoekers en leveranciers, zonder uitzonderingen. Het rookverbod geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week en geldt voor alle rook- en tabakswaar. Change is in the air!
De vijf rookzones bevinden zich:

K.P. van der Mandeleplein

Balkon eerste verdieping Tinbergen Building (ingang t.o. Erasmus Paviljoen)

Tinbergen Plaza (t.o. de Spar)

Bayle Building (naast fiets/wandelpad richting Abram van Rijckevorselweg)

Q Building (hoekje naar de UB)

Rook jij?

Voor jou betekent een rookvrije campus dat je vanaf september 2019 niet meer overal op de campus mag roken. Roken is alleen toegestaan in een van de vijf rookzones op de campus. Vanaf augustus 2020 realiseert de universiteit een volledig rookvrije campus, daardoor is roken op de campus niet langer mogelijk. De rookzones en het uiteindelijke verbod kan een verandering betekenen in je dagelijkse routine. Bespreek eventuele knelpunten met je leidinggevende.

Met de slogan Change is in the air vraagt de universiteit aandacht voor het veranderende rookbeleid waarbij zowel rokers als niet rokers zich aangesproken voelen. De slogan geeft betrokkenheid aan en de wil om te veranderen ten aanzien van de samenleving, duurzaamheid en gezondheid/vitaliteit.

Algemene Maatregel van Bestuur

Het Ministerie van Volksgezondheid stelt een Algemene Maatregel van Bestuur op rondom rookvrije schoolterrein en deze maatregel treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt in dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn. Het doel is om Nederlanders gezondere keuzes te laten maken, waardoor Nederlanders minder ziek worden, minder zorg nodig hebben en het goede voorbeeld geven aan hun kinderen zodat zij minder of niet meer gaan roken. Daarom zijn maatregelen gericht op het laten opgroeien van kinderen in een rook- en tabaksvrije omgeving, het voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het beperken van ongewenst meeroken.

Neem deel in het EUR rokerspanel

Samen met enkele medewerkers en studenten denken we na over hoe de EUR rookvrij kan worden. Hiermee sluiten de voorgestelde maatregelen aan bij de behoefte van (rokende) medewerkers en studenten. Door het betrekken van rokers wordt de kwaliteit van de voorstellen en de uiteindelijke verandering beter onderbouwd. De eerste bijeenkomst hebben we in mei jl. gehouden, in september willen we de tweede plannen. Laat het weten als jij aan wilt sluiten bij dit panel door een korte mail met je motivatie te sturen naar tomorrowscampus@eur.nl.

Veelgestelde vragen en informatie

Als u een opmerking of een vraag heeft, neemt u dan contact met ons op door een mail te sturen naar tomorrowscampus@eur.nl. Mogelijk staat je vraag hieronder.

vr 13 mrt 2020

Corona

Het zal jullie niet ontgaan zijn, maar er is nog... meer

vr 30 aug 2019

Rookvrije campus

De Erasmus Universiteit Rotterdam hecht waarde aan een gezonde werk-... meer

di 26 feb 2019

Duurzaamheid

Bij het Erasmus Paviljoen vinden we het heel erg belangrijk... meer

wo 6 feb 2019

Too good to go

Ieder jaar wordt in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen... meer

ma 10 sep 2018

Ons menu

Vanaf het begin van het academisch jaar 2018 gaan we... meer

Erasmus Paviljoen
Burgemeester Oudlaan 350
3062 PA  Rotterdam
Postbus 1738
3000 DR  Rotterdam
algemeen 010 408 97 46
info@erasmuspaviljoen.nl
IBAN NL87 TRIO 0197 6441 20
BIC TRIONL2U
KvK 54908809