di 4 feb 2020 | 16:00 - 17:30 | Grote Zaal |

Alleen Maar Dode Witte Mannen? | Lezing

Thierry Baudet begon zijn maiden speech in de Tweede Kamer met Cicero’s aanklacht tegen Catalina en tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 verwees Mark Rutte naar de ondergang van het Romeinse Rijk om Europa te waarschuwen voor de gevaren van ongelimiteerde opvang van vreemdelingen. Boris Johnson is een in Eton en Oxford opgeleide oudhistoricus, die al ver vóór Brexit betoogde dat het huidige Europa nog niet in de schaduw van het oude Rome kan staan.

Maar er is ook een Rome van Links: tijdens de Franse Revolutie poseerden revolutionairen als Robespierre en Saint-Just in het spoor van Rousseau als Romeinse republikeinen en Marx schreef een proefschrift over klassiek materialisme. De homo-emancipatie heeft van Oscar Wilde tot Michel Foucault een beroep gedaan op de oude Grieken. Van wie ís de Oudheid eigenlijk en wat heeft Adolf Hitler ermee te maken?

Prof. dr. Wiep van Bunge is hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie aan de Erasmus School of Philosophy. Hij is gespecialiseerd in de vroegmoderne wijsbegeerte en de intellectuele geschiedenis van de zeventiende eeuw, met in het bijzonder Spinoza. Moderatie: Lydia Baan Hofman

Georganiseerd door Erasmus School of Philosophy en Studium Generale.

Meer informatie
Datum: dinsdag 4 februari 2020
Tijd: 16.00 – 17.30 (deuren open vanaf 15.30 u)
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein
Toegang: gratis

Meld je aan!

Voeg toe aan agenda

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.