wo 4 nov 2015 | 20:00 | Grote Zaal |

Arab Camera Festival Film Special

Een preview voor het Arab Camera Festival – wat later deze maand plaatsvindt- met de vertoning van de award winning THEEB. Het is 1916. De jonge Theeb woont in de woestijn met zijn oudere broer die hem leert volwassen te worden. Door een aanval tijdens een tocht langs een oude pelgrimsroute is hij de enige overlevende en moet hij de gevaren van de woestijn alleen zien te overleven.
Met Arab Camera Festival en ESN-Rotterdam

Meer informatie over THEEB:

Het is 1916. In Europa woedt de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk brokkelt af. De film focust op een bedoeïnegemeenschap ergens in de woestijn. De vader van de jonge Theeb (de naam betekent “wolf”) sterft en nu leert zijn oudere broer Hussein hem hoe hij kan overleven. Een Britse officier en zijn begeleider arriveren in het bedoeïnekamp. Hussein helpt ze om op hun uiteindelijke bestemming aan te komen. Theeb wil mee, mag niet, maar volgt toch heimelijk. Het wordt een gevaarlijke tocht door de woestijn waarbij Theeb wel erg snel volwassen moet worden: hij leert hoe je in je eentje de gevaren van de woestijn trotseert.

Debuutfilm van de in Engeland geboren Naji Abu Nowar is een juweeltje van het zuiverste soort. Zoals een 18 karaats diamant kan schitteren in de zon, zo schittert Theeb van het witte doek. Niet voor niets in Venetie bekroond als beste film in de Orrizonte en op het Londen Film Festival als beste debuutfilm.

Theeb is op het eerste gezicht een wat ongewone avonturenfilm over een kleine jongen die door omstandigenheden snel volwassen wordt. Maar onder dit duidelijk zichtbare verhaal zitten een aantal lagen verborgen die de filmkijker tot nadenken stemt. Het centrale, onderliggende thema is eigenlijk: overleven. En dan niet alleen het overleven van het individu, maar vooral het overleven van de bedoeïne cultuur, die op het punt staat te verdwijnen. Niet alleen de kleine jongen is in transitie van kind naar man, maar de hele manier van leven zoals de Bedoeine dat eeuwen gedaan hebben is aan verandering onderhevig. Of die veranderingen wellicht worden afgedwongen door politieke omstandigheden of veranderende maatschappelijke omstandigheden laat de film in het midden. Het prachtige woestijnlandschap in Zuid-Jordanië, waar de film is gesitueerd en de cinematografie roepen herinneringen op aan Lawrence of Arabia.

 

regie: Naji Abu Nowar/met: Jacir Eid Al-Hwietat, Jack Fox/Jordanië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, 100 min./Arabisch gesproken/Engels ondertiteld

Nadere informatie

Tickets: € 2,50
Kaarten zijn te koop via onze webshop of aan de deur op de avond zelf
Voor de online verkoop klik hier

Arab Camera Festival vindt plaats van do 12 t/m zo 15 november in Cinerama Filmtheater Rotterdam. Speciaal voor studenten is er een passepartout, waarmee je voor maar € 25,- naar alle films van het festival kunt. Meer informatie op www.arabcamera.nl

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.