ma 30 nov 2015 | 16:00 | Grote Zaal |

Artificial Intelligence | Lezing

Het vormt het fundament van kunstmatige intelligentie: het vermogen om menselijke communicatie te vatten in algoritmes, en daarmee de interactie tussen mens en computer te optimaliseren. Om verder te komen met artificial intelligence, weten we van topwetenschappers als Alan Turing en Peter Norvig, moeten we ons richten op taal.

In de jaren vijftig waren we ervan overtuigd dat we binnen een decennium in staat zouden zijn om een computer te laten communiceren als een mens. Maar de hindernissen bleken veel groter dan gedacht. Sinds de recente ontwikkeling van spraakherkenningsprogramma’s van bijvoorbeeld Google, zijn de verwachtingen groter dan ooit.

Wanneer zullen we met hulp van NLP-technologie in staat zijn samenvattingen, of zelfs hele romans te schrijven? En bestaat de mogelijkheid dat we in de nabije toekomst verliefd worden op ons besturingssysteem, zoals in de hedendaagse cultklassieker Her (2014)?

Professor Antal van den Bosch is hoogleraar Language and Speech Technology aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is internationaal expert op het gebied van taaltechnologie en computational linguistics. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en fellow van de European Coordinating Committee of Artificial Intelligence (ECCAI). Zijn onderzoek richt zich op de productie en het begrip van taal: technieken die ten grondslag liggen aan de spraakherkenningssystemen van Google en Apple.

In samenwerking met de Erasmus Honours Academy.

 

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.