ma 30 okt 2017
| 16:00 - 17:30 | Grote Zaal |
Authenticity Revisited
Overal ter wereld is een hernieuwde interesse te zien voor (traditionele) folk muziek, afgaande op de populariteit van Mumford and Sons, alt-J and Pokey Lafarge bijvoorbeeld. Hoe komt dit en wie zijn er dan zo geïnteresseerd in deze muziek?
Net als in de jaren zestig is Folk een immens populair muziekgenre in verschillende Westerse landen. Kijk maar naar het grote commerciële succes van bijvoorbeeld Mumford and Sons, alt-J en Pokey Lafarge. Waar komt deze hernieuwde interesse in (traditionele) volksmuziek vandaan en wie is er geïnteresseerd in deze soort muziek – en waarom? Is het onderdeel van de opkomst van de hipsters levensstijl of van het zogenaamde “retromania” fenomeen, het idee dat populaire cultuur verslaafd is aan zijn eigen verleden en niet meer kan loskomen hiervan? Of is het onderdeel van de bredere zoektocht naar authenticiteit die tegenwoordig heerst en ook kan worden gezien bij de herwaardering van vakmanschap en biologisch voedsel, maar ook in Amerikaanse fictie (David Foster Wallace), (alternatieve ) films (Wes Anderson), en populaire muziek (indie rock / indie-folk).
In zijn lezing zal Niels van Poecke (ESHCC) antwoorden geven op al deze vragen die ook de basis is van zijn Ph.D. thesis. Hij zal muzikaal begeleid worden door Anna&Elizabeth
Anna & Elizabeth spendeerden uren en uren aan het luisteren naar oude Folk-songs die opgslagen zijn in verschillende archieven. Ze zullen een aantal liedjes ten gehore brengen om het verhaal van Niels van Poecke te ondersteunen. Daarbij maken ze gebruik van een “ Crankie”, een houten kist waarin je een rol papier kunt laten afspelen als een soort animatie-film.
Inschrijven