ma 13 feb 2017 | 20:00 - 21:30 | Grote Zaal |

Ban on biker gangs? | Lezing

Wat is er aan de hand met motorbendes in Nederland? Waarom wordt er gekeken naar een verbod? Wat zou een verbod inhouden en werkt het?

Criminele organisaties zijn verboden, maar steeds vaker klinkt de roep om daarnaast een verbod op motorbendes in het bijzonder. Waar komt die wens vandaan? Kan je motorbendes eigenlijk wel verbieden? In ons buurland Duitsland kunnen motorclubs bestuurlijk worden verboden. In Nederland zijn pogingen om motorbendes te verbieden tot nu toe mislukt. Hoe zouden motorbendes überhaupt reageren op een verbod? Als er criminele activiteiten plaatsvinden, werkt een algeheel verbod dan wel of is het symboolpolitiek?

Dit actuele vraagstuk wordt besproken door onderzoekers van onze eigen universiteit – Joost Verbaan, directeur ECPS (Erasmus Centre for Penal Studies) en Teun van Ruitenburg, PhD. Daarbij vertonen we beelden uit de documentaire ‘Satudarah – One Blood’ door Joost van der Valk en Mags Gavan, om de beeldvorming vanuit de media, de overheid en vanuit een juridische invalshoek te behandelen.

Inschrijven


Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.