di 27 mei 2014 | 12.30 | Grote Zaal |
Lunchlezing door een van Nederlands bekendste advocaten
Wat doe je als je als jonge, veelbelovende advocaat te horen krijgt dat je misschien nog maar een paar jaar te leven hebt? En hoe is het om onterecht achter de tralies te verdwijnen wegens het witwassen van crimineel geld?
In deze lunchlezing vertelt Oscar Hammerstein hoe hij deze tegenslagen overwon en een succesvol kantoor opbouwde. In het leven van Hammerstein zijn drie data van belang. Wanneer hij in juli 1988 te horen krijgt dat hij besmet is met het hiv-virus – toentertijd een doodvonnis – stort zijn wereld in. Als hij in de lente van 1994 wordt opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld, zit hij zes weken vast. En dan is er nog de moord op Hammersteins vriend Pim Fortuyn. De dader is veroordeeld, maar de littekens ervan zijn bij de advocaat én in onze samenleving nog zichtbaar.
Mr. Oscar Hammerstein (1954) werkt als advocaat aan geruchtmakende zaken, was actief in de Lijst Pim Fortuyn en zette samen met Frits Salomonson een praktijk op die later onderdeel werd van de maatschap Boekel de Néree. Hij deelde ruim tien jaar lang een kantoor met Gerard Spong en publiceerde dit voorjaar zijn autobiografie: ‘Ik heb de tijd’ (J.M. Meulenhoff, 2014).
Tijdens deze Brown Bag Lecture vertelt hij over zijn familie, zijn homoseksualiteit, de studietijd in Leiden, zijn carrière als advocaat, vriendschappen en de bomaanslag op kunstenaar Rob Scholte die eigenlijk voor hem bedoeld zou zijn. Een handleiding voor een carrière als strafpleiter, of – afhankelijk van de interpretatie – een waarschuwing voor de gevaren die hierbij op de loer liggen.
Deze lunchlezing is een samenwerking van SG Erasmus, de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR) en de studievereniging Criminologie In Actie (CIA).
Tijd: 12.30 – 13.30, lunch toegestaan
Gratis entree
Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.