wo 29 okt 2014 | 20.00 | Grote Zaal |

De Verboden Wetenschapsmonologen

De Verboden Wetenschapsmonologen vertellen het hartverscheurende verhaal van moedige academici die in hun eigen land vervolgd werden en in Nederland een veilige plek vonden.
Reservering kaarten via reservingsformulier

Dagelijks worden wereldwijd vele wetenschappers met de dood bedreigd. Vaak spelen zij een cruciale rol in maatschappelijke veranderingen in hun eigen land. Maar ook zijn zij door hun activiteiten en uitgesproken mening vaak een doelwit van repressieve regimes of fundamentalistische groepen in hun land.

Via het UAF Scholars at Risk-project vinden deze vervolgde wetenschappers een tijdelijke, veilige werkplek in Nederland of België.

De verhalen van deze wetenschappers zijn verwerkt in het theaterstuk De Verboden Wetenschapsmonologen, dat onlangs in het Engels werd vertaald. Aansluitend is er een gesprek waarin het publiek kan reflecteren op de voorstelling.

De Monologen werden geschreven door Pieter en Sascha Hilhorst, Manouscha Zeegelaar Breeveld, Guus Pengel en Paulette Smit, in opdracht van het UAF. Theaterproducent, politicus en cultureel activist John Leerdam nam de regie op zich. In 2012 en 2013 toerde het stuk door Nederland. Inmiddels is er ook een Engelstalige variant.

Acteur Raymi Sambo vertelt het indrukwekkende verhaal van de Afrikaanse professor Kanouté die door zijn kritische houding van de universiteit in de gevangenis belandt. Een internationale brievencampagne weet hem vrij te krijgen, maar de professor is zijn leven niet langer zeker en vlucht naar het Westen.

Moderatie door Kees Biekart, Associate Professor in Political Sociology at the International Institute of Social Studies of Erasmus University Rotterdam.

Welkom door Ton van der Pijl, secretaris van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Nagesprek met Felix Kaputu, een van de wetenschappers waarop de monologen uit het theaterstuk zijn gebaseerd. en Berend Jonker, beleidsmedewerkers internationalisering van het UAF(Stichting voor Vluchtelingen-Studenten). 

In samenwerking met
Deze avond is georganiseerd in samenwerking met het UAF (Stichting voor Vluchteling studenten,www.uaf.nl ) en ISS, International Institute of Social Studies. http://www.iss.nl

De voorstelling De Verboden Wetenschapsmonologen kwamen tot stand in samenwerking met campagnebureau BKB en zijn medegefinancierd door SNS Reaal Fonds, Stichting Democratie en Media en Hivos.

Verboden Wetenschapsmonologen
Woensdag 29 okt | 20.00 – 22.00 | Gratis

Erasmus Paviljoen, Campus Woudestein
(voertaal voorstelling Engels)
Reservering kaarten via reservingsformulier

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.