do 16 mrt 2017 | 16:00 - 17:30 | Grote Zaal |

Evgeny Morozov | Lezing

Engelstalige publiekslezing door Evgeny Morozov, auteur van onder andere; The Net Delusion, gevolgd door een debat met Liesbet van Zoonen en Maurits Martijn. Moderatie: Willem Schinkel.

The “Smart City” as a Transition Point Towards the “Private City”

Evgeny Morozov stelt dat het concept van de slimme stad of ‘Smart City’ op het raakvlak van drie domeinen ligt, namelijk technologie, urbanisatie en financiën, en dat de aantrekkingskracht ervan alleen kan worden begrepen binnen de context van zowel de neoliberale urbanisatie die de wereld momenteel in zijn greep heeft, als de democratisch kapitalistische crisis. Hoewel het concept verschillende doelstellingen en associaties kent op het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond, zijn er ook veel overeenkomsten. De voornaamste overeenkomst is de toenemende aanwezigheid van de particuliere sector en dan vooral technologie- en consultingbedrijven, die een bemiddelende rol spelen in het stadsbestaan. In de lezing wordt beargumenteerd dat de Smart City het omslagpunt is naar een utopie van ‘private steden’ die voornamelijk door technologiebedrijven worden bestuurd. Dat is het logische gevolg van de neoliberale utopie die wordt geconfronteerd met de toenemende onverenigbaarheid tussen enerzijds gefinancierd kapitalisme en anderzijds democratische instellingen.

Evgeny Morozov is een bekende blogger, internetcriticus onderzoeker en auteur van onder andere; The Net Delusion – The Dark Side of Internet Freedom en To Save Everything, Click Here.

 

Na de lezing is er een paneldiscussie met, naast Evgeny Morozov, prof. dr. Liesbet van Zoonen (directeur van the centre for BOLD Cities) en Maurits Martijn (journalist bij De Correspondent en coauteur van het boek ‘Je hebt wel iets te verbergen’). Moderatie: prof. dr. Willem Schinkel.

Inschrijven


Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.