ma 28 apr 2014 | 20.00 | Grote Zaal |

Genen kunnen leren

De week van de filosofie: maandag 28 april

Kunnen tijdens het leven verworven eigenschappen, zoals angst voor bepaalde diersoorten of situaties, overgegeven worden van generatie op generatie? Een gesprek tussen moleculair bioloog Frank Grosveld en filosoof Jos de Mul.

In Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0, het door Jos de Mul geschreven essay van de Maand van de Filosofie 2014, is een belangrijke rol weggelegd voor  recente ontwikkelingen in moleculaire genetica, systeembiologie en biotechnologie. Ontwikkelingen die nopen tot een herziening van het centrale dogma van het neodarwinisme, namelijk dat uitsluitend in het DNA vastgelegde eigenschappen kunnen worden overgeërfd.

Na korte inleidingen op het thema gaan moleculair bioloog Grosveld en De Mul met elkaar in gesprek over ‘de comeback van Lamarck’. Darwins oudere tijdgenoot Jean-Baptiste de Lamarck staat bekend om de (lange tijd omstreden) bewering dat aangeleerde eigenschappen kunnen worden overgeërfd.

  • Prof. dr. Frank Grosveld is hoogleraar Celbiologie en Genetica aan het Erasmus MC. Hij is lid van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen en winnaar van de Spinozaprijs.
  • Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar Wijsgerige Antropologie aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit. Hij schreef dit jaar het essay voor de Maand van de Filosofie.

Dit programma is een samenwerking van de Faculteit der Wijsbegeerte en SG Erasmus, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds. Het wordt georganiseerd in het kader van de week van de filosofie. Na afloop is er een borrel in het Erasmus Paviljoen.

Toegang gratis

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.