di 20 okt 2015 - di 20 okt 2015 | 14:00-15:30 | Grote Zaal |

Hoezo geheime dienst? | Gesprek

Directeur-generaal AIVD Rob Bertholee in gesprek met studenten
Is de Nederlandse inlichtingendienst een effectief instituut dat alle dreigingen in het vizier heeft? Of hebben onze spionnen net als elke ambtenaar te maken met bureaucratie en dwarse beleidsmakers? En wie controleert de geheime dienst eigenlijk?
Aanmelden voor het gesprek met Rob Bertholee (alleen studenten en medewerkers)

Sinds Snowden bekendmaakte dat de Amerikaanse NSA op grote schaal burgers en overheden bespioneert, staan inlichtingendiensten onder druk. Tijdens dit programma legt Rob Bertholee uit hoe hij als hoofd van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) omgaat met de dilemma’s van een inlichtingendienst.

Denk je aan de geheime dienst, dan denk je aan mysterie, suspense en spanning. Maar wat doet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) eigenlijk? Bestaat er een Nederlandse James Bond? Hoe is het om niet te kunnen pronken met de incidenten die je hebt voorkomen? In welke mate werk je samen met andere geheime diensten? Hoeveel openheid geef je over je activiteiten? En hoe zorg je dat je als ‘geheimzinnig’ instituut voor voldoende draagvlak onder de bevolking?

In gesprek met de baas van de Nederlandse inlichtingendienst, die dit jaar zeventig jaar bestaat.

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.