ma 27 okt 2014 | 13.00 | Grote Zaal |

Markus Gabriel

“Why the world and man do not exist”
Lezing en debat door en met Markus Gabriel en Henk Oosterling
Prof.dr. Markus Gabriel (2008) is een van de G8-filosofen, hoogleraar kennistheorie aan de Universiteit Bonn.
Dr. Henk Oosterling is Universitair Hoofddocent Filosofie van Mens en Cultuur, aan de Faculteit der Wijsbegeerte.

In zijn boek ‘Warum es die Welt nicht gibt’, stelt filosoof Markus Gabriel dat de mens vaak wordt gezien als dat bijzondere dier dat de grootste vragen stelt: de metafysische vragen naar de wereld als omvattende totaliteit der dingen. “De gangbare opvatting over de mens is”, volgens filosoof Markus Gabriel, “de mens als het enige dier dat de wereld vanaf een afstandje bekijkt, als een geheel; vanaf de oude mythologie tot de moderne wetenschap.” Hij stelt dat “metafysica strikt genomen onzinnig is en dat er geen coherente afbeeldingen van de wereld bestaan, juist omdat de wereld – de werkelijkheid als geheel – niet bestaat.  In plaats daarvan bestaat er oneindig veel – van een glas bier tot eenhoorns – alles, behalve de wereld. Het is de hoogste tijd om boven de metafysica uit te stijgen, omdat zij nu zelfs onze beschaving bedreigt.” 

Meld je aan voor deze lezing

Filosoof Henk Oosterling lijkt nog een stap verder te gaan: ook de mens bestaat volgens hem niet: “’De Mens’ zal in de 21e eeuw moeten leren balanceren op een uiterst dun koord dat aan deze kant aan het hyperconsumptieve individu is vastgeknoopt en aan de andere kant aan een wezen dat zijn weerga niet kent. Zonder hierop te anticiperen is het zaak onze huidige condition humaine onder ogen te zien en opnieuw onder woorden te brengen: we zijn interviduen, knooppunten in netwerken waarvan de quintessence de mazen zijn. We zijn radicaal middelmatige feedback loops, spoorzoekers die op zoek zijn naar hun nieuwe footprint in een niet-bestaande wereld.”

Of zoals Markus Gabriel zou zeggen: ‘Metafysica is dood – lang leven de eenhoorn!’

Prof.dr. Markus Gabriel (2008) is een van de G8-filosofen, hoogleraar kennistheorie aan de Universiteit Bonn en bij zijn aantreden (in 2009) was hij de jongste filosofiehoogleraar in Duitsland ooit. Samen met Slavoj Zizek schreef hij ‘Mythology, Madness and Laughter: Subjectivity in German Idealism’ (2009). Met ‘Warum es die Welt nicht gibt’ (2013) leverde hij een bestseller af.

Dr. Henk Oosterling is Universitair Docent Filosofie van Mens en Cultuur, aan de Faculteit der Wijsbegeerte, EUR, stadsfilosoof en initiator en directeur van Rotterdam Skillcity en auteur van o.a. Intermedialities: Philosophy, Arts, Politics en Doendenken.

Voor een TEDx talk van Markus Gabriel: http://www.youtube.com/watch?v=hzvesGB_TI0

Moderatie: Dr. Sjoerd van Tuinen (Faculteit der Wijsbegeerte, EUR, Universitair Docent Wijsbegeerte van Mens en Cultuur).

I.s.m. ERA, Faculteit der Wijsbegeerte, Centre for Art & Philosophy en Goethe Institut Rotterdam

Fotograaf: © Oliver Hohmann 

Markus Gabriel en Henk Oosterling

Maandag 27 Oktober, 13.00 -14.30 uur

Erasmus Paviljoen, Campus Woudestein

Toegang gratis, voertaal Engels

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.