do 16 jun 2016 | 20:15-22:00 | Grote Zaal |

Mijn Vaderland (Rotterdam Student Orchestra)

In dit zomerconcert van het Rotterdams Studenten Orkest, met de titel ‘Mijn Vaderland’, worden kleurrijke werken gespeeld uit Tsjechië, Finland en Duitsland. De gespeelde muziekstukken hebben een ding gemeenschappelijk, namelijk liefde voor Het Vaderland.
Op het programma staan De Slavische Dansen, De Moldau, Finlandia en de Egmont Overture. Een sprankelend concert dat je niet wilt missen!

Koop nu kaarten voor het concert van het RSO

In dit zomerconcert speelt het RSO enkele stukken van bekende componisten waarbij het draait om de landen waar ze vandaan komen. Iedereen die een beetje kennis van klassieke muziek meent te hebben weet het wel: Dvořák komt uit Tsjechië, net als Smetana, Verdi komt uit Italië, Sibelius uit Finland en Beethoven uit Duitsland. Toch valt daar wel wat op af te dingen, want tijdens het leven van deze componisten bestónden die landen helemaal niet. Neem nu Tsjechië: dat bestond toen uit Bohemen en Moravië en dat maakte weer onderdeel uit van Oostenrijk-Hongarije. Italië was een lappendeken van losse koninkrijkjes, net als Duitsland overigens, en Finland maakte deel uit van Rusland.

Toch speelt het RSO échte Tsjechische, Finse en Duitse muziek. Zowel Dvořák, Smetana als Sibelius hielden zich enorm bezig met hun vaderland, of wat het moest worden in hun ogen. Bedřich Smetana schreef zelfs een serie van 6 symfonische gedichten die hij “Mijn Vaderland” noemde. Het RSO speelt de beroemdste daaruit: De Moldau (Vltava in het Tsjechisch), naar de grote rivier die door Praag stroomt. Antonín Dvořák schreef de Slavische dansen die zo populair werden dat ze er in Oostenrijk-Hongarije een beetje ongemakkelijk van werden en van Sibelius’ hand verscheen Finlandia – als protest tegen de intrekking van de autonomie van het Finse gebied door Rusland.

Hoe politiek het indertijd ook was, tegenwoordig is het allemaal vooral prachtige muziek. Kom dus vooral luisteren!

En Beethoven? Van hem spelen we de Egmont-ouverture, genoemd naar de Nederlandse graaf van Egmont die in de 16e eeuw aan de zijde stond van Willem de Zwijger – onze eigen Vader des Vaderlands.

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.