ma 8 jun 2015 | 19:00-20:30 | Grote Zaal |

Money makers | Lezing & debat

Geld wordt gecreëerd en beheerd door private partijen. Maar waarom is het niet mogelijk om dit publiek te organiseren? Drie topeconomen geven inzicht in de onthutsende mechanismen achter ons geld. Met o.a. Arjo Klamer (hoogleraar Economie van Kunst & Cultuur, Erasmus Universiteit).

De financiële sector ligt zwaar onder vuur. Van het weinig opbeurende beeld dat Joris Luyendijk schetst in zijn boek Dit kan niet waar zijn tot het monetaire activisme van theatergroep ‘De Verleiders’ – de geest is uit de fles. Geld wordt gecreëerd en beheerd door private partijen en, zo luidt het belangrijkste bezwaar, daarmee geven we de regie uit handen. Maar hoe zouden we dit anders kunnen organiseren?

Topwetenschappers uit verschillende disciplines schetsen de mechanismen achter de creatie en het beheer van ons geld.

Met oa:

  • Prof. dr. Arjo Klamer – hoogleraar Economie van Kunst & Cultuur (Erasmus Universiteit)

Arjo Klamer schreef samen met Harry van Dalen in de serie ‘Elementaire Deeltjes’ het boekje Geld(Amsterdam University Press). Theatergroep De Verleiders waarschuwt in het stuk Door de bank genomenvoor de gevaren van private geldcreatie, en haalde meer dan 100.000 handtekeningen op voor het Burgerinitiatief ‘Ons Geld’.

Dit programma is een initiatief van economiestudenten Joyce van der Staaij en Sander Geenen. Gespreksleiding is in handen van Geert Maarse.

Kijk hier de aflevering van Tegenlicht ‘Bankgeheimen van Joris Luyendijk’.

En hier de acteurs van ‘De Verleiders’ over hun burgerinitiatief bij De Wereld Draait Door.

Nadere informatie

Money Makers
Maandag 8 juni, 19.00-20.30 uur
Erasmus Paviljoen
Toegang gratis

Meld je aan voor het programma Money Makers

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.