ma 6 nov 2017 | 16:00 - 17:30 | Grote Zaal |

Requiem for the American Dream | Documentaire

In de documentaire Requiem for the American Dream gaat de wereldberoemde wetenschapper Noam Chomsky op zoek naar hoe de Amerikaanse Droom in elkaar is gestort.

Rassenrellen, armoede en toenemende ongelijkheid; een greep uit het Amerikaanse nieuws van de afgelopen tijd. De eens zo vanzelfsprekende leidende rol van de VS wordt bedreigd door interne spanningen en nieuwe potentiële wereldmachten.

Komen Amerikaanse Dromen nog uit? Wat zal de toekomst het ‘land van vrijheid’ brengen? En welke – vaak obscene – mechanismen zitten achter de afname van de enorme economische en culturele macht van de Verenigde Staten? In deze documentaire beweert Noam Chomsky dat klasse mobiliteit is vervangen door ongekende ongelijkheid en beschrijft hij een systeem waarin rijkdom en macht alleen toegankelijk is voor een enkeling.

Professor Noam Chomsky (1928) is taalkundige, filosoof, mediacriticus en politiek activist. Hij heeft meer dan honderd boeken geschreven over oorlog, politiek, taal en massa media, hij is daarmee één van de meest geciteerde wetenschappers. De documentaire zal worden geïntroduceerd door coregisseur Kelly Nyks die, in een team van drie regisseurs, Chomsky gefilmd heeft over een periode van 4 jaar.

De Nederlandse vertaling van het boek Het Einde van de Amerikaanse Droom, dat Chomsky naar aanleiding van de documentaire heeft geschreven, verschijnt 24 oktober bij uitgeverij Ten Have: https://www.uitgeverijtenhave.nl/boek/het-einde-van-de-amerikaanse-droom/

 Inschrijven


Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.