di 1 mrt 2016 | 19:00-21:00 | Grote Zaal |

Right Movie Night | Film en lezing

In 2003 wordt Nederland opgeschrikt door de gruwelijke moord op het 16-jarig meisje Maja Bradarić. Zij werd gewurgd door haar eigen vrienden en in brand gestoken. De zaak leidde tot veel beroering en vormde de inspiratiebron voor de speelfilm Schemer. In een vriendengroep van drie jongens en drie meisjes zorgt een samenloop van omstandigheden ervoor dat een van hen tot zondebok wordt gemaakt waarop de anderen besluiten haar te vermoorden. Bij de daadwerkelijke uitvoering daarvan speelt groepsdruk een grote rol en trekt ieder lid van de groep zijn of haar eigen grenzen.
Reserveer voor The Right Movie Night met Jolande uit Beijerse

Jolande uit Beijerse vergelijkt de film met de oorspronkelijke strafzaak en andere zaken tegen jeugdige en jongvolwassen verdachten en geeft aan de hand van de vonnissen in deze zaak toelichting op de veroordeling en de opgelegde straffen. Wat zijn typische kenmerken van delicten gepleegd door jeugdigen en jongvolwassenen? Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van elk groepslid als er een gezamenlijk plan wordt gemaakt die door enkelen van de groep daadwerkelijk wordt uitgevoerd? En maakt het voor de hoogte van de straf uit of iemand 16 of 18 jaar is bij zo’n zwaar delict? Juridische (voor)kennis is niet nodig, reserveren is aanbevolen.

Mr. dr. Jolande uit Beijerse is universitair hoofddocent straf(proces)recht aan de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is als rechter plv verbonden aan de rechtbank Rotterdam.

I.s.m. JFR, CIA en het Wichmann Dispuut

 

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.