Soms is het fijn als je bepaalde dingen kunt vergeten, maar hoe zou het zijn als je helemaal niets kunt onthouden?
Jonge wetenschappers en promovendi laten hun vertrouwde laboratoria of studeerkamers even achter zich en stappen het theater in voor een ScienceBattle. Vier wetenschappers van de Erasmus Universiteit en de TU Delft, één podium en tien minuten de tijd om je op welke wijze dan ook te overtuigen van de waarde van hun onderzoek. Wil je meer weten over het Geheugen, de Kwantumcomputer, Thuiswerken of de Meetschaats? Kom naar de Science Battle!
Door de wedstrijdvorm heeft de voorstelling veel energie en is interactief. Als je in de zaal zit, ben je na afloop verrast door materie waarvan je anderhalf uur geleden werkelijk geen flauw benul had. Toegang gratis. Reserveren aanbevolen.
Presentator René M. Broeders opent de avond en loopt de actuele nieuwtjes uit de wetenschap door.
De Science Battle heeft een jury nodig, het publiek speelt bij de jurering de grootste rol. De promovendi worden één voor één voorgesteld, waarbij het publiek een korte inkijk in het dagelijkse onderzoeksleven van de wetenschapper krijgt. Daarna vertellen ze in tien minuten hun verhaal. Boeiend. Verrassend. Docerend. Onthullend. Maar nooit in Abacradabra, nee, altijd in gewone mensentaal.
Met deze keer in de ScienceBattle
Martijn Kool (Erasmus Universiteit) over Het Geheugen:
Soms is het fijn als je bepaalde dingen kunt vergeten, maar hoe zou het zijn als je helemaal niets kunt onthouden? Martijn Kool (Erasmus Universiteit) doet onderzoek naar een eiwit wat essentieel is voor ons geheugen.eel is voor ons geheugen.
Julia Cramer (TU Delft) over de Kwantumcomputer
Het lijkt net of Julia Cramer (TU Delft) in een James Bond film speelt. In een enorme kelder werkt zij met diamant om een computer te maken die niet meer te kraken is. De zogenaamde kwantumcomputer. Waren we net gewend aan de bits van onze PC, die alleen 0 of 1 kunnen zijn. Nu komen er qbits, die zowel 0 als 1 kunnen zijn. Weird!
Nick van der Meulen (Erasmus Universiteit) over Thuiswerken
Geregeld verschijnen er persberichten dat thuiswerken veel efficienter is, maar deze berichtgeving blijkt doorgaans op niets gebaseerd. De vraag is dus of het klopt. Nick van der Meulen (EUR) doet een uitgebreid onderzoek naar de effecten van thuiswerken en vertelt er op een zodanige manier over, dat u nooit meer hetzelfde achter uw thuisbureautje zit.
Eline van der Kruk (TU Delft) over de Meetschaats
Waarom zijn de Nederlanders zo goed in schaatsen? Eline van der Kruk (TU Delft) heeft een ‘meetschaats’ ontwikkeld en laat daarop de Nederlandse schaatstop rijden. Heeft ze binnenkort het geheim in handen en wordt ze weggelokt door onze buitenlandse concurrenten?
Georganiseerd door Studium Generale