ma 25 sep 2017 | 16:00 - 17:30 | Grote Zaal |

Secrets are lies | ‘The Circle’ Bespreking

Discussieprogramma over kwesties uit The Circle (Open Air Cinema) zoals ‘Secrets are lies’, Privacy is theft’, ‘Sharing is caring’ en ‘full transparency’. Is The Circle realiteit geworden?

Het boek en de film ‘The Circle’ (auteur Dave Eggers/regisseur James Ponsoldt) wordt het vervolg van de dystopische roman ‘1984’ genoemd, omdat net als ‘Big Brother’, de ‘SeeChange’-camera’s iedereen kunnen volgen en iedereen zich daar ook live mee kan bemoeien. Het bedrijf wordt geleid door Eamon Bailey, wiens medewerkers ‘The Circlers’ werken en leven op een speciaal ontworpen campus (Facebook/Apple). In een TED Talk-achtige presentatie van SeeChange geeft Bailey aan: ‘Weten is goed. Maar alles weten is beter ‘

Het bedrijf eist volledige transparantie in alle zaken. Een van de slogans van The Circle is: ‘Secrets are lies’. Anonimiteit is verboden, persoonlijke ervaringen zijn voor iedereen ten allen tijden openbaar. Het doel van The Circle is om alle aspecten van het menselijk leven (van stemmen tot liefdesperikelen) op te slaan en een groot systeem.

In dit Engelstalige programma met Jason Pridmore en Miriam Rasch bespreken we de kwesties die in de film worden genoemd en brengen deze naar hier en nu. Is The Circle werkelijkheid geworden? In hoeverre hebben we onze privacy verloren om totale openheid in de digtale wereldt e bereiken? Bevordert digitale transparantie de democratie?

Sprekers:
Jason Pridmore is assistent-professor media en communicatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek betreft digitale identificatie, het gebruik van nieuwe / sociale media en digitale beveiligingsproblemen. Hij is mede-redacteur van Digitising Identities: Doing Identity in a Networked World (Routledge press).

Miriam Rasch werkt als onderzoeker en docent bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Ze schrijft essays en kritieken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer, Revisor en het Amerikaanse deep-webmagazine The Torist. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein. Vorige maand verscheen haar boek ” Zwemmen in de Oceaan, berichten uit een post-digitale wereld (De Bezige Bij).

Moderator:
Marianne Klerk
promoveerde op intellectuele geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. Haar onderzoek betreft de retoriek en structuren van  machtspolitiek en omvat onderwerpen die varieren van militaire geschiedenis tot politiek.

 

Inschrijven


Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.