wo 3 okt 2018 | 19:30 - 21:00 | Grote Zaal |

Seeking Justice Online

Mag je een video online plaatsen en daarmee iemands privacy schenden als dit onacceptabel of bijzonder gedrag toont? In de talkshow Seeking Justice Online bekijken we hoe digitale media ons gedrag beïnvloeden en welke rol online shaming speelt in onze samenleving.

In sommige staten van de VS worden mugshots online geplaatst als een vorm van publiek vermaak en beklag. In Rusland gebruikt een groep burgers de macht van het publiceren door roekeloos rijgedrag te filmen en posten, en vernedert zo andere burgers tot beter gedrag. Sociale bewegingen als #MeToo en Black Lives Matters zijn gekatalyseerd door nieuwe media, en leiden tot wereldwijde aandacht, verandering en betrokkenheid. Met de komst en groei van het internet is een domein ontstaan dat ons dwingt legale, sociale en culturele normen te herzien. Niet alleen zijn meningen en informatie makkelijker te delen en verkrijgen, ook de relatie tussen individuen, en burgers en instituten is veranderd.

Welk gedrag is acceptabel op het internet en wanneer gaat het te ver? Hoe beïnvloedt het internet de manier waarop we ons verhouden en elkaar beoordelen? Zijn we bewuster van ons gedrag nu we weten dat dit de volgende dag viral kan gaan? En mogen instituten als de politie en de politiek dezelfde middelen gebruiken? Samen met experts Gabry Vanderveen, Isabel Vincent and Gilles Favarel-Garrigues zullen we ons over deze vragen buigen aan de hand van internationale voorbeelden waarin digitale mediagebruikers reageren op individuen en instituten en daarmee morele en juridische grenzen opzoeken.

Dit programma is onderdeel van een tweedaags symposium over vigilant audiences en online shaming. Dit symposium is, na inschrijving, ook gratis en openbaar toegankelijk. Meer informatie en de inschrijflink zijn hier te vinden.

Met:

  • Isabel Vincent is een PhD kandidaat in Creative Studies aan Bangor University Wales, haar onderzoek richt zich op undercover marketing praktijken waarin de grenzen tussen fictie en de realiteit vervagen.
  • Gilles Favarel-Garrigues is senior researcher aan het onderzoekscentrum Internationale Studies van SciencesPo in Parijs, Frankrijk. Zijn onderzoek richt zich op afwijkend gedrag, morele kruistochten en politie.
  • Gabry Vanderveen is assistent professor Criminologie aan de Erasmus School of Law, haar onderzoek richt zich op veiligheidsbeleving en visuele criminologie.

Dit programma zal worden gemodereerd door Daniel Trottier, associate professor aan de faculteit Media & Communicatie van de Erasmus Universiteit. Zijn huidige onderzoek richt zich op het gebruik van digitale media als middel voor controle, aanklacht en spot.

Meer informatie
Datum: woensdag 3 oktober
Tijd: 19:30 – 21.00 uur (deuren open 19.00 uur)
Locatie: Erasmus Paviljoen, Theaterzaal

Ticket informatie
Toegang: Gratis, inschrijven aanbevolen

Reserveren aanbevolen

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.