ma 4 dec 2017 | 16.00 - 17.30 | Grote Zaal |

Today’s Middle East | Lezing

Elk jaar wordt de situatie in het Midden-Oosten complexer. Met het verschuiven van allianties en het opstapelen van conflicten is het moeilijk om op de hoogte blijven. In deze lezing zal de actuele stand van zaken van het Midden Oosten besproken worden.

Het Midden-Oosten laat zich lezen als een complex en conflictueus gebied waar het een na andere conflict verrijst en nieuwe problematiek veroorzaakt. Om maar wat te noemen: de oorlogen in Syrië en Yemen, de opkomst en ondergang van het Kalifaat van de Islamitische Staat, de plotselinge crisis tussen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en de bondgenoten aan de andere kant en Qatar, en de eeuwige spanning tussen Palestina en Israël. Voor vele voelt de situatie uitzichtloos en inmenging van grootmachten als Rusland en de Verenigde Staten maken het alleen maar gecompliceerder. Zodra een crisis onder controle lijkt te zijn is er weer een nieuwe brand die geblust moet worden. Om wat orde te scheppen in deze chaos zal Midden-Oosten expert en journalist Carolien Roelants spreken over de huidige stand van zaken van deze problematische regio.

Dertig jaar lang was Carolien Roelants redacteur Midden-Oosten voor NRC Handelsblad. Ze schreef een zeer grote hoeveelheid artikelen en is auteur van boeken zoals ‘Revolutie of zinsbegoocheling – wordt het nog wat met de Arabische Lente’ en is medeauteur van ‘Amerika, welkom, in jullie graf’ en ‘Saoedi-Arabië – de revolutie die nog moet komen’. Tegenwoordig schrijft ze een wekelijkse column gericht op het Midden-Oosten voor NRC H en NRC Next.

 Inschrijven


Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.