di 29 apr 2014 | 17.00 | Grote Zaal |

Wie gaat er over ons leven?

De week van de filosofie: dinsdag 29 april

Hedendaagse burgers hebben steeds meer middelen om actief betrokken te zijn bij de politieke inrichting van de nabije en verre omgeving. Maar hoever strekt die verantwoordelijkheid? Op dinsdag 29 april gaan filosoof prof. dr. Marli Huijer en socioloog prof. dr. Willem Schinkel in gesprek over disciplinering en democratie.

De talloze netwerken waarin we actief zijn, stellen ons in staat om alles te weten en met iedereen verbonden te zijn. Betrokkenheid bij textielarbeiders in Pakistan disciplineert de westerse consument tot verantwoord koopgedrag. Maar hoe werken die nieuwe disciplineringsmechanismen? Welke invloed hebben die op ons bestaan? En wie of wat heeft hier eigenlijk de macht?

  • Marli Huijer is bijzonder hoogleraar Filosofie van Cultuur, Politiek en Religie aan de Faculteit der Wijsbegeerte en auteur van ‘Discipine. Overleven in overvloed’ (2013).
  • Willem Schinkel is bijzonder hoogleraar Sociologische Theorie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Hij schreef onder meer ‘Denken in een tijd van sociale hypochondrie’ (2007) en ‘Nieuwe democratie. Naar andere vormen van politiek’ (2012).

Gespreksleiding is in handen van Miriam Rasch, docent filosofie en media aan het Instituut voor Netwerkcultuur (Hogeschool van Amsterdam).

Dit programma is een samenwerking van de Faculteit der Wijsbegeerte en SG Erasmus, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds. Het wordt georganiseerd in het kader van de week van de filosofie. Na afloop is er een borrel in het Erasmus Paviljoen.

Toegang gratis

Subscribe to our newsletter for special deals, events and job offers.